Thursday, February 7, 2013

♥ La Tahzan Innallaha Ma'ana ♥

Assalamualaikum . . ♥ 
Sedih ? Hati manusia memang tidak pernah lari dari merasakan kesedihan . Sudah jadi lumrah kehidupan sebagai seorang manusia yang punya perasaan . Bila kita di uji dan di timpa musibah , hati kita lemah dan sedih . Walaupun luarannya nampak segalanya baik dan terukir senyuman yang indah . Namun di hati hanya ALLAH yang tahu betapa sedihnya kita pada saat itu . 

Sebelum ini aku pernah di uji dan terasa perit sangat bila perlu berdepan dengan sebuah kepahitan itu setiap masa dan setiap hari . Ye ! Aku mengaku sebelum nie kalau aku di uji aku memang lemah . Aku hanya mampu menangis dan bersedih . Bukan sekejap tapi berhari-hari . Siapa yang kenal rapat tahu betapa sedihnya aku tika dilanda dugaan hidup sedemikian . Ya Allah ! 

"Menangislah sepuas hati sekiranya menangis itu boleh buat awak kuat , tapi kena ingat lepas nie saya tak nak tengok lagi awak sedih dan menangis macam nie . Saya bagi peluang kali nie je untuk awak menangis " 

Ya Allah ! Lemahnya aku bila di uji . Aku cuba kuat . Aku cuba tabah . Tapi bila perkara yang lepas datang singgah di ingatan aku jadi lemah . 

"Awak belum cukup kuat nie . Awak masih lemah . Jadilah seorang wanita yang kuat dan tabah . Banyak lagi dugaan yang awak kena tempuh selepas nie . Ini baru sikit dugaan awak terima ."

Okay ! Aku kena kuat . Aku tak boleh lemah macam nie lagi . Aku kena bangun dan teruskan kehidupan walaupun di uji pelbagai dugaan . Hidup aku masih panjang. InsyaAllah ! Tak mustahil lepas nia akan ada banyak lagi dugaan dan rintangan perlu aku tempuh . Ye ! AKu kena kuat ! Kena tabah ! Tak boleh menangis bila di timpa masalah .

Bagi sesiapa yang bersedih hati,
Bersabarlah wahai sahabat....
ini semua ujian dari Allah,
mungkin disebalik kepedihan dan kesakitan ini,
ada Rahmat yang terselindung..
siapa tahukan??
... ini semua tanda Allah menyayangi kita...
Allah nak bagi bonus....
''Bonus ASA. Amanah saham akhirat''...
Orang yg ditimpa ujian itu tanda mendapat perhatian daripada Allah,
semakin kita redha dgn pemberianNya,
semakin banyaklah pelaburan kita di sana nanti...

♥ La Tahzan Innallaha Ma'ana ♥ 


Kenapa aku perlu kuat ? Kenapa aku kena tabah hadapi dugaan hidup nie ? Kerana dugaan Allah itu datang dalam pelbagai bentuk  dan tidak mengira waktu dan juga tak kenal siapa kita . Mcm kita sekarang juga , kita nakkan sesuatu kita kenalah usaha untuk dapatkan apa yang kita mahukan . Berusaha selagi mampu dan berdoa supaya apa yang diusahakan diberkati dan dipermudahkan ALLAH . Bersabarlah , Berdoalah dan bertawakal kepada ALLAH . InsyaAllah mesti ada rahmat dan nikmat yang akan kita perolehi disebaliknya . Ingatlah Allah tidak akan menguji seorang hambanya di luar batasan hambanya .


Wassalam . .♥ 

No comments:

 
© IeykaShahidan