Sunday, August 28, 2011

mengapa aku MEMILIH??

لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl Kriteria Memilih Calon Suami

1. Islam.

Ini adalah kriteria yang sangat penting bagi seorang Muslimah dalam memilih calon suami sebab dengan Islamlah satu-satunya jalan yang menjadikan kita selamat dunia dan akhirat kelak.

Sebagaimana firman Allah Subhanahu wa Ta’ala :

“ … dan janganlah kamu menikahkan orang-orang musyrik (dengan wanita-wanita Mukmin) sebelum mereka beriman. Sesungguhnya budak yang Mukmin lebih baik dari orang musyrik walaupun dia menarik hatimu. Mereka mengajak ke neraka, sedang Allah mengajak ke Surga dan ampunan dengan izin-Nya. Dan Allah menerangkan ayat-ayat-Nya (perintah-perintah-Nya) kepada manusia supaya mereka mengambil pelajaran.” (QS. Al Baqarah : 221)

2. Berilmu dan Baik Akhlaknya.

Masa depan kehidupan suami-istri erat kaitannya dengan memilih suami, maka Islam memberi anjuran agar memilih akhlak yang baik, shalih, dan taat beragama.

Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi Wa Sallam bersabda :

“Apabila kamu sekalian didatangi oleh seseorang yang Dien dan akhlaknya kamu ridhai maka kawinkanlah ia. Jika kamu sekalian tidak melaksanakannya maka akan terjadi fitnah di muka bumi ini dan tersebarlah kerusakan.” (HR. At Tirmidzi)

Islam memiliki pertimbangan dan ukuran tersendiri dengan meletakkannya pada dasar takwa dan akhlak serta tidak menjadikan kemiskinan sebagai celaan dan tidak menjadikan kekayaan sebagai pujian. Sebagaimana firman Allah Ta’ala :

“Dan kawinkanlah orang-orang yang sendirian di antara kamu dan orang-orang yang layak (nikah) dan hamba-hamba sahayamu yang lelaki dan hamba-hamba sahayamu yang perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memampukan mereka dengan karunia-Nya dan Allah Maha Luas (pemberian-Nya) lagi Maha Mengetahui.” (QS. An Nur : 32)

Laki-laki yang memilki keistimewaan adalah laki-laki yang mempunyai ketakwaan dan keshalihan akhlak. Dia mengetahui hukum-hukum Allah tentang bagaimana memperlakukan istri, berbuat baik kepadanya, dan menjaga kehormatan dirinya serta agamanya, sehingga dengan demikian ia akan dapat menjalankan kewajibannya secara sempurna di dalam membina keluarga dan menjalankan kewajiban-kewajibannya sebagai suami, mendidik anak-anak, menegakkan kemuliaan, dan menjamin kebutuhan-kebutuhan rumah tangga dengan tenaga dan nafkah.

Jika dia merasa ada kekurangan pada diri si istri yang dia tidak sukai, maka dia segera mengingat sabda Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi Wa Sallamyaitu :

Dari Abu Hurairah radliyallahu ‘anhu berkata, bersabda Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi Wa Sallam : “Jangan membenci seorang Mukmin (laki-laki) pada Mukminat (perempuan) jika ia tidak suka suatu kelakuannya pasti ada juga kelakuan lainnya yang ia sukai.” (HR. Muslim)

Sehubungan dengan memilih calon suami untuk anak perempuan berdasarkan ketakwaannya, Al Hasan bin Ali rahimahullah pernah berkata pada seorang laki-laki :

“Kawinkanlah puterimu dengan laki-laki yang bertakwa sebab jika laki-laki itu mencintainya maka dia akan memuliakannya, dan jika tidak menyukainya maka dia tidak akan mendzaliminya.”

Untuk dapat mengetahui agama dan akhlak calon suami, salah satunya mengamati kehidupan si calon suami sehari-hari dengan cara bertanya kepada orang-orang dekatnya, misalnya tetangga, sahabat, atau saudara dekatnya.

Demikianlah ajaran Islam dalam memilih calon pasangan hidup. Betapa sempurnanya Islam dalam menuntun umat disetiap langkah amalannya dengan tuntunan yang baik agar selamat dalam kehidupan dunia dan akhiratnya. Wallahu A’lam Bis Shawab.

"bukan mse aku untuk nk bangga dgn peminat yang ramai...bukan mse nye juga aku nk menunjuk2 bhawa aku punya peminat yg ramai....bia la beribu pn peminat namun, di hati nie belum bersedia menerima insan bernama lelaki untuk couple...dan aku xpasti mengapa mereka punya ati pada aku....nk kata aku lawa...ramai ag lawa pda ak...nk kte aku comel langsung x...bek??ntah la..2 pndgn d0rg pada aku....kebanykan nye mereka memiliki rupa paras yg menarik..keje yg bg0s...pelajaran yg bg0s...tapi mengapa aku tolak tawaran mereka? ermm, ada jgak kwn2 ak ckp...ak terlalu memilih....yea, mmg aku memilih....tp aku xmemilih mereka2 nie dari segi rupa paras, kepandaian ilmu duniawi mahupun harta yg berlungguk2....ak cume pndangkan pada KEIMANAN....dah ramai yg cube2 untuk mengenali diriku dgn lebih rapat...atau dgn kata yg lebih tepat...ingin couple dgn aku...namun, xsemudahnye ak untuk terima mereka....bukan kerana aku xberminat dgn mereka...namun, hati aku belum bersedia untuk memikul tgjungjwab untuk memiliki psgn...terlalu berat untuk bercinta...perlukn kesefahaman dan kejujuran dlam setiap perhubungan....dan aku sebenarnye takut untuk dikecewakan dan juga takut mengecewakan...dan biar lah cinta untuk lahir sndri di hati....kerana...aku ingin kan seorang lelaki yang mampu mendidik dan membimbing aku ke jalan yg di redhai.....mmg aku akui, kehidupan ak xsperti muslimah yg sejati..kdg kala aku melakukan kesilapan secara disengajakn mahupun tidak disengajakan...dan aku perlukan seorang insan yg bernama lelaki yg sgup menerima aku bkn kerana kelebihan yg aku ada....yg aku cari seorang insan yg beriman, bertakwa dan beramal dgn ajaran ISLAM...untuk dy bimbing aku menjd seorang wanita solehah...dan bukan untuk dy mempermainkan aku....rupa paras bukan menjd pilihan utama aku....namun akhlak nye yg mnjdi pilihan utama aku....aku xnk terus hanyut dgn duniawi....yg penuh dgn onak dan duri...."

No comments:

 
© IeykaShahidan