Thursday, January 31, 2013

Senyum Itu Sunnah . .

Assalamualaikum . . 


Sabda Nabi S.A.W yang bermaksud: “Janganlah kamu meremehkan kebaikan apapun, walaupun sekadar bertemu saudaramu dengan wajah yang manis (wajah gembira dan senyuman)”. (Hadis Riwayat Muslim)

Pernah tak korang jumpa dengan orang yang kedekut dengan senyuman . Bayangkan korang bukan main lagi senyum dekat dia . Last2 dengan muka kerek dan angguh bin sombongnya dia buat macam tak nampak kita je . Mesti adakan yang berpengalaman macam nie . Fuhhh ~ sumpah rasa macam menyesal senyum kan ? Tapi , jangan marah anggapnya positif mana tahu dia memang betul-betul dia tak perasan yang korang senyum dekat dia .

Itu satu hal , satu lagi keadaan di mana ada orang terjatuh barang dan kita terhegeh-hegeh tolong dia . Tapi , apa yang kita dapat hanya muka yang aduhhh ~ hantu tengok pun kena heart attack . Mati di tempat kejadian . Orang dah tolong bukan dia nak berterima kasih tapi senyum pun tidak . Apakah spesis orang sedemikian ?

Senyum la sikit . Barulah hantu tengok pun tak kena heart attack . Dia lari je sebab malu muka kita cantik bila senyum . Haha ! Memberi senyuman tidak kira kepada siapa pun ketika bertemu mungkin dianggap perkara kecil atau remeh tetapi senyuman ikhlas yang diberikan itu mempunyai nilai sedekah kerana menimbulkan kegembiraan orang lain dan mengeratkan ukhuwah sesama Muslim. Mengukir senyuman adalah kebaikan yang tidak memerlukan modal, namun ganjarannya besar dan begitu memberi kesan positifnya dalam kehidupan bermasyarakat.

Tak rugi apa pun kalau kita senyum dekat orang . Untung lagi ada ! Sebabnya setiap senyuman itu sedekah . Bila kita sedekah dah tentu kita dapat ganjaran pahala kan . Besar ganjarannya .

Wassalam  ~


No comments:

 
© IeykaShahidan